Leveringstid 1-2 hverdage

Indkøbskurv

Der er ingen produkter i kurven.

Fartkontrol i Danmark: Oversigt over fartkontroller og stærekasser

Du kører måske i dine egne tanker, og ”blitz”, pludselig kommer du tilbage til overfladen igen. Du er blevet blitzet af en fartkontrol, og nogle dage senere kommer der en hilsen fra Politiet med et bødeforlæg. Øv. Det sker godt og vel over 550.000 gange i Danmark om året, at Politiets fartkamera fanger bilister med en lidt for tung speederfod.

I denne artikel gennemgår vi typerne af fartkamera, du kan finde i Danmark, og giver tips til, hvordan du kan blive mere tryg på vejene. I Danmark benytter Politiet overordnet set to former for fartkontrol – fast og mobil fartkontrol. I alt kan du finde fire typer fartkontrol i Danmark. Strækningskontrol er en bonus, og vil få tallet op på fem typer fartkontrol, når det bliver implementeret i Danmark.

Fast fartkontrol

Fast fartkontrol eller stærekasser, som de også er kendt som, findes 11 steder i Danmark. Nederst i artiklen kan du finde en oversigt over, hvor stærekasserne er placeret. Nogle steder er der fartkontrol i begge retninger, så antallet at stærekasser er på 20 i alt. Den type af fartkontrol har til formål at regulere farten på farlige strækninger med behov for hastighedsnedsættelse. Målet er altså at højne sikkerheden på de danske veje. De første ti måneder stærekasserne var at finde på de danske veje, blev 70.000 bilister blitzet.

 

Få overblikket over fartbøder, klip og frakendelser af kørekort i denne artikel.

 

Kører du med en Saphe trafikalarm, vil du automatisk modtage en alarmtone, inden du møder en fast fartkontrol. Hvis du kører inden for loves rammer, får du en Smart Alarm. Den gør dig opmærksom på, at du kører hvad du må, og at der er en fast fartkontrol forude. Kører du for stærkt, vil du få en alarmtone der gør dig opmærksom på, at du kører for hurtigt, og der er en fartkontrol forude. Du kan selv bestemme lydniveau og alarmtone på Saphe One+ og Saphe Drive.

 

Det er blevet vedtaget, at der indføres strækningskontrol i Danmark. Dette vil blive indført på Storebælts- og Øresundsbroen. Saphe Drive trafikalarmen understøtter strækningskontrol.

 

Uopmærksomhed kan være en af grundende til, at mange bilister bliver fanget i fartkontroller. Du kan læse mere om hvilke ting du skal undgå, når du kører bil, så du kan blive en mere opmærksom bilist i denne artikel.

 

Mobil fartkontrol

Mobil fartkontrol betyder, at Politiet er fysisk til stede og kontrollerer fart på en given strækning. Der findes tre forskellige typer mobil hastighedskontrol. Politiet kan måle hastighed med en fotovogn og lasermålere. Ens for alle typer af mobil fartkontrol er, at bilister ikke har forhåndskendskab til, hvor Politiet befinder sig. Politiet har desuden videobiler, disse kører på vejene og kan derfor ikke knyttes til en fast lokation.

Hos Saphe hjælper vores store trafikfællesskab på over 650.000 bilister hver dag hinanden med at indberette mobile fartkontroller. Faktisk indberetter Saphe-brugere over 2.500 unikke mobile fartkameraer hver måned. Det hjælper ikke kun bilister med at undgå fartbøder, men det højner også trygheden på vejene. Fart er nemlig den største synder i forbindelse med færdselsulykker. Af den grund, er vi glade for at kunne hjælpe med at sænke farten på farlige strækninger med behov for fartnedsættelse, hvor Politiet ofte står. Har du ikke en Saphe trafikalarm endnu? Så kan du finde den, der passer dine behov bedst ved at sammenligne vores trafikalarmer.

 

Fartoverskridelse kan være bevidst eller ubevidst. Vi har skrevet en artikel om, hvorfor mange bilister af og til kommer til at køre en smule stærkt i trafikken.

 

Placering af stærekasser

Sjælland:

Målev Byvej, Måløv. Begge kørselsretninger

Roskildevej, Albertslund. Begge kørselsretninger

Gaabensevej, Nykøbing Falster. En kørselsretning

Slagelse Landevej, Slagelse, Begge kørselsretninger

 

Fyn:

Bogensevej, Odense. Begge kørselsretninger

 

Jylland:

Tjæreborgvej, Esbjerg. Begge kørselsretninger

Herningvej, Ringkøbing. Begge kørselsretninger

Vilsundvej, Nykøbing Mors. Begge kørselsretninger

Grenåvej, Risskov, Aarhus. Begge kørselsretninger*

Sæbyvej, Hjørring. Begge kørselsretninger

Aalborg, Aabybro. Begge kørselsretninger

 

*Opdateret den 16/9-2020: Der er stærekasser i begge retninger på Grenåvej, Risskov, Aarhus.

Andre læste også

årets refleksdag
Saphe lyser, igen i år, bløde trafikanter op til årets refleksdag
Saphe tryghed i trafikken
Vores mission er simpel – vi vil skabe tryghed i trafikken
fartgrænser i danmark
Fartgrænser: Se alle hastighedsgrænserne i Danmark
bilsyn
Bilsyn: Tjek disse ting inden bilen skal til syn

Bliv en del af Danmarks største trafikfællesskab