Leveringstid 1-2 hverdage

Indkøbskurv

Der er ingen produkter i kurven.

4 måder du kan vaske og klargøre din bil til vinter

Følelsen af en dejlig ren bil kender de fleste af os nok. Udover det er rart med en ren bil, holder den sig også bedre ved at vaske den ofte. Vinterens sne, salt og sjap kan hurtigt sætte sine spor på din bil, hvis du ikke vasker den løbende. Eksperter anbefaler at vaske bil én gang om måneden. Så holder du snavset nede og bilen i kosmetisk tiptop stand.

 

Det gennemgående tema for at få gjort din bil vinterklar er at få den lakken renset og helt ren. Din bil har brug for en rens af lakken, hvis overfladen føles rug, når du glider hånden over lakken.

Efter en grundig vask og rensning af lakken skal der lakforsegling på. Den beskytter mod vinterens strabadser. Lakforsegling gør ikke kun din bil lettere at gøre ren. Det minimerer også risikoen for skader i lakken. Faktisk gælder rådet om en god lakforsegling hele året. Lakforsegling gør simpelthen bilen nemmere at gøre ren. Snavs, insekter og andet skidt hænger knap så godt fast. En bonus er også bilens lak fremstår mere glansfuld.

 

Fire måder, du kan gøre din bil vinterklar på

Vi har delt det op i to, en let og grundig måde ved vaskehallen og ligeledes en let og grundig måde ved vask med med håndkraft.

 

Vaskehal

Kører du i vaskehallen for at gøre bilen vinterklar skal du være opmærksom på et par ting. Vaskehallen har nogle gange brug for lidt hjælp – børsterne når nemlig ikke helt ind i krogene.

 

Generelt er det altid en god idé at bruge spanden og børsten ved vaskehallen inden vask*. Fyld spanden med sæbevand og vask dørfalser og ved bagklappen. Undersiden af døre og bagklappen er særdeles vigtige at huske, da snavs ofte samles her.

Giv også hjulkasserne og indersiden af skærmene en tur med børsten. Biler ruster ofte ved skærmkanterne fordi skidt og snavs ofte sidder fast der – så giv dem en tur med børsten.

 

Den lette måde:

Inden du ruller bilen ind i vaskehallen, kan du med fordel hælde et par spande vand udover bilen. Det tager det værste skidt og minimerer risikoen for vaskemærker. Derefter skal du sprøjte bilen med et affedtningsmiddel. Det kan være en universal affedtningsspray. Lad bilen stå et par minutter, så produktet kan virke. Vær opmærksom på at produktet ikke må tørre ind. Det kan skade bilens lak.

Køb en bilvask med en voksbehandling i. Så beskytter du bilen med voks, så lakken kan stå imod vinteren.

 

Den grundige måde:

Kræser du lidt mere om din bil, men ikke gider stå og håndvaske din bil i en time eller to, så har vi et par råd til dig her.

Ligesom den lette måde skal vi have rengjort falser og hjulkasser samt affedtet bilen.

Her skal du bruge en affedtningsspray eller lakrens. Lakrens kan groft set deles op i to – en tjærefjerner og en flyverust fjerner. Der findes produkter, der er universale, men de renser ikke helt i bund.

Er der mange små sorte pletter på din bil er det tjære, der sidder fast i lakken. Her skal du bruge en tjærefjerner. Ser du mange røde pletter på bilen, skal du bruge en jernfjerner.

Hæld vand over bilen for at få fjernet det værste snavs fra bilen. Spray dit valgte affedtningsprodukt(er) inden bilvasken, og lad det virker i nogle minutter. I mellemtiden kan du sprøjte fælg rens på, så det kan stå og virke lidt, inden du ruller bilen i vaskehallen.

Vælg den billige vask uden voksbehandling, da du selv skal påføre en laksforsegling. Når bilen er ren og tør skal du fatte en spray voks og en mikrofiberklud. Sprøjt på et panel af gangen og tør efter med kluden. Når du har sprøjtet og tørt alle bilens paneler af, er bilen beskyttet mod snavs i 1-2 måneder.

 

Læs vores guide til indvendig rengøring her.

 

Håndvask

Håndvask er den mest grundige måde at vaske bil på. Det er også specielt godt at gøre, da du kommer tættere på din bil, og dermed får et godt overblik over den udvendige tilstand af bilen. Det anbefales at vaske din bil med håndkraft 2-4 gange om året. En vaskehal kommer nemlig ikke ind i krogene.

Vask så vidt muligt i skygge. Bilen skal også være kold eller kølig, så du kan holde hånden på lakken, uden den føles for varm. Hvis du vasker i solen eller på en varm bil, kan det skade lakken, hvis rengøringsmidlerne tørre ind.

 

Den lette måde:

Hjul og lakrengøring

Start med at rengøre dæk og fælge. Sprøjt fælgrens på og lad det arbejde lidt. Du kan eventuelt bruge en børste til at hjælpe rengøringsmidlet og komme helt i bund med skidtet.

Efter alle fælge har fået en tur, skyller du dem godt efter. Skyl også hjulkasser og under bilen. Skyl derefter hele bilen af, så alt løst snavs ikke sidder på lakken, når du skal vaske den. Ved at skylle bilen først minimerer du risikoen for at indføre ridser.

Inden du skal kontaktvaske bilen skal den affedtes. Dette kan du gøre med en tjære- eller jernfjerner. Du kan også bruge en universalaffedtningsspray. Sprøjt det på og lad det virke i nogle minutter. Skyl det derefter af.

Nu skal bilen kontaktvaskes. Tag din spand med autoshampoo. Brug en mikrofiberhandske eller en meget blød børste til at vaske med.

Start fra toppen af og rengør i lige linjer. Dyb din vaskehandske eller børste i sæbeblandingen efter rengøringen af hvert panel.
Efter du har været hele bilen rundt, skyller du bilen godt af.

Beskyttelse af bilen

Nu skal bilen tørres af. Gør en mikrofiberklud våd og vrid den for vand. Tør derefter bilen af. Når bilen er tør giver du den en omgang spray voks. Sprøjt på og tør efter. En spray voks giver bilen glans og beskytter i 1-2 måneder.

 

Den grundige måde:

Rengøring af hjul

Start med hjulene. Sprøjt fælg- og dæk rens på og lad det arbejde. Fat en børste og rengør hjulene indefra og ud. Skrub også dækkene. Giv også hjulkasserne en tur med noget universalrengøringsmiddel. Du kan også give meget beskidte sektioner af bilen nogle sprøjt med universalrengøringsmiddel.

Skyl derefter hjul og hjulkasser, inden du skyller hele bilen af.

 

Pre-vask (valgfri)

Sprøjt hele bilen med en All-Purpose-Cleaner (APC) eller en anden form for affedtningsspray. Vent 5 minitter og skyl bilen.

Har du en skumlanse kan du give bilen et skumbad inden kontaktvasken. Du kan også bruge en sprayflaske med tryk i og en sæbeblanding. Skum bilen ind og vent 5 minutter og skyl sæbe af. Det blødgører og fjerner snavs og minimerer risikoen for at indføre ridser under kontaktvasken.

 

Kontaktvask

Til kontaktvasken skal du bruge to spande med en si i bunden. Den ene spand er med rent vand og den anden har en sæbeblanding i. Ideen med at bruge to spande er at minimere tilførslen af snavs på lakken.

Dyb din vaskehandske i sæbeblandingen og vask et panel af. Start altid fra toppen af bilen. Dyb den derefter i spanden med det rene vand, så alt skidtet fra bilen samles i bunden af spanden med en si i. Det gentager du, indtil du har vasket alle paneler af. Efter kontaktvasken skal bilen skylles af.

 

Har du kun én spand kan du fylde den med en autoshampooblanding og en håndfuld mikrofiberklude. Vask et til to paneler med en klud og smid den herefter til vask. Tag en ny klud og vask et nyt panel. Ideen med denne metode er ligesom ved to-spands-metoden at eliminere tilførslen af snavs fra bilen, fra et eventuelt dobbeltdyp i sæbeblandingen.

 

Affedtning

Når bilen er skyllet af, skal bilen affedtes. Brug en jernfjerner på bilen og lad det arbejde. Jern er de små røde og hårde prikker på lakken. Nogle jernfjernere skifter farve, så du kan se jernet bliver nedbrudt. Skyl derefter bilen.

Inden bilen skal beskyttes, skal tjære fjernes. Kigger du på lakken og kan se små sorte pletter, er der tale om tjære. Sprøjt tjærepletter og se dem blive nedbrudt.

I og med bilen er blevet affedt, er der en del kemikalierester på bilen, der skal vaskes af. Vask derefter bilen med sæbe en hurtig gang.

 

Beskyttelse

Vil du have en nem løsning på at beskytte din bil kan du bruge en skyllecoating. Den sprayes blot på en ren bil og skylles af igen. Den beskytter i op til 3-6 måneder.

Ønsker du en mere traditionel beskyttelse af lakken, skal bilen tørres af, inden den skal have en omgang voks. Der findes mange forskellige typer voks – hårde og flydende. Vælg den der passer dig bedst og følg anvisningerne.

 

OBS. Husk altid at vaske din bil et sted med afløb. Nogle steder er det ikke lovligt at vaske bil. Ofte der er mange kemikalier forbundet med bilvask, der ikke er fordelagtigt at skylle ud i afløbet.

*vær opmærksom på hvor du må forvaske din bil ved vaskehallen. Der er forskellige regler fra vaskehal til vaskehal. Nogle vaskehaller har en ”vaskeplads” eller ”pusleplads” til formålet.

 

Andre læste også

Fartbøder i Sverige
Fartkontrol i Sverige: Stærekasser holder farten nede
fartbøder i sverige
Fartbøder i Sverige: Overblik over hastighedsgrænser og fartbøder
Ebbe Sommerlund
I førersædet med Ebbe Sommerlund
forårsklar bil
Forårsklar bil: 5 gode grunde til at bruge lidt ekstra tid på din bil